Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό ελευθερίας μιας ανταριασμένης ψυχής

Την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στο Δημοτικό Θέατρο το αξιόλογο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Μπιτάκου με τίτλο Μαντώ Μαυρογένη: "Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής". To ντοκιμαντέρ «ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ» εξιστορεί τη ζωή της σπουδαίας Ηρωίδας μας, μιας αδικημένης μορφής του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, η οποία έδωσε για τον Αγώνα αυτό ένα τεράστιο ποσό για την εποχή (1.000.000 Χρυσά φράγκα), προπαρασκεύασε εκστρατείες, ξεσήκωσε τη διεθνή κοινότητα και, επιπλέον, έβγαλε σπαθί και πολέμησε για να ζητιανεύει, στο τέλος, για λίγα γραμμάρια αλεύρι στα παλάτια των Βαυαρών που την άφησαν να πεθάνει σε απόλυτη ένδεια. Τα γυρίσματα έγιναν όπου έζησε, πολέμησε, ανέπνευσε η σπουδαία αυτή γυναίκα, σε 14 πόλεις και νησιά σε Ελλάδα και Ιταλία. Στην ταινία συμμετέχουν απόγονοι της Ηρωίδος (πρέσβης Μ. Καμπάνης), λαογράφοι, συγγραφείς, ιστορικοί , ερευνητές, καλλιτέχνες όπως η μεγάλη μας ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη- η οποία υποδύθηκε τηλεοπτικά την Μαντώ -καθώς και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης και με το βραβείο κοινού. Και όχι αδίκως ! Διότι η Γεωργία Μπιτάκου δημοσιογράφος και νομικός, εκπόνησε με τους συνεργάτες της μια πολύμηνη και επίπονη ιστορική έρευνα καθώς ταξίδεψε σε κάθε περιοχή, εντός και εκτός Ελλάδος, όπου έζησε, έδρασε και αγωνίστηκε η Μαντώ. Μίλησε και συζήτησε με θεσμικούς, ιερωμένους, ιστορικούς αλλά και απλούς πολίτες και όλα αυτά τα συνέθεσε σε μια πλούσια και άρτια κινηματογραφική παραγωγή   ώστε να γνωστοποιήσει σε όλον τον ελληνισμό την αδικημένη μορφή της Μαντούς. 

Το ντοκιμαντέρ μας εντυπωσίασε με την υπέροχη μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη αλλά και τα εναλλασσόμενα τοπία, τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία που παρουσιάζονται. Ζωντάνεψε μπροστά μας την προσωπικότητα, την ηρωική δράση της Μαντώς Μαυρογένους αλλά και το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του ‘21. Μας μόρφωσε, μας συγκίνησε βαθιά και μας βοήθησε να υψώσουμε τη Μαντώ Μαυρογένους σε πρότυπο μιας γενναίας και ασυμβίβαστης γυναίκας που θυσίασε τον εαυτό της για την πατρίδα!

 

  • Image

  • COSMOTE HISTORY

  • IMG 20230216 113405b

  • IMG 20230216 113804

Χάρτης - τοποθεσία

Επικοινωνία

Map Γεωργ. Καρτάλη 10, 68132, Αλεξανδρούπολη

phone 2551031447

fax 2551080411

email mail@5gym-alexandr.evr.sch.gr

Email
Θέμα
Μήνυμα
Πόσο κάνει 2+5;

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

           www

Χρήσιμες Ιστοσελίδες Εκπαιδευτικού Ενδιαφέροντος

Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ιστοσελίδες Τοπικού Ενδιαφέροντος

Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος:

Διαβάστε περισσότερα