ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Δράσεις κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Ο σχολικός εκφοβισμός (Bullying ) είναι μία επιθετική συμπεριφορά-Σωματική, Λεκτική, Ψυχολογική, Κοινωνική-που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα από μαθητές σε μαθητές εντός και εκτός σχολείου(Olweus, 1995).
Στo bullying υπάρχει διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που το ασκούν και σ’ αυτούς που το υφίστανται, με την « εξουσία » να ανήκει στο άτομο ή/& στην ομάδα που το ασκεί.
Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν.
Αυτό το κάνουν για να νιώθουν τα ίδια «πιο σημαντικά» για λόγους δικής τους εσωτερικής αβεβαιότητας, ανασφάλειας και έλλειψης αυτογνωσίας & αυτοπεποίθησης (Θανοπούλου,2016).
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες («Χαμόγελο του Παιδιού»,2012, Υπουργείο Παιδείας, 2016) 1 στους 3 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.
Από το 2012 η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Τα τελευταία δέκα χρόνια το 5ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί προγράμματα, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συναντήσεις με ειδικούς με στόχο την ενημέρωση- ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης στους μαθητές μας.
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα λόγω των μέτρων προστασίας μας από τον covid 19, το σχολικό έτος 2021- 2022 αρχίζουμε και πάλι να εφαρμόζουμε δράσεις, να ανοίγουμε το σχολείο στην κοινότητα, να έρχονται ειδικοί στο σχολείο, να δουλεύουμε εντατικά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και την αλληλεπίδραση, να διεκδικούμε σιγά σιγά την σχολική και κοινωνική μας ζωή και να οραματιζόμαστε ένα σχολείο με προγράμματα και χαμόγελα.
Φέτος οι μαθητές μας στο πλαίσιο της ημέρας κατά του εκφοβισμού παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ταινία :το ΘΑΥΜΑ,, μία συγκλονιστική ταινία για τον εκφοβισμό και την αυτοεκτίμηση.
Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό καταιγισμό κοινωνικών μηνυμάτων για την αγάπη, τη φιλία, το θάρρος, την αυτοεκτίμηση και κυρίως το ζήτημα του bullying (εκφοβισμός) και τη δυσκολία των ανθρώπων να δεχτούν οτιδήποτε διαφορετικό από τα δικά τους δεδομένα, κάτι βέβαια που οδηγεί τους ανθρώπους που φαίνεται να μην έχουν τα κριτήρια του “φυσιολογικού”, στην κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της απόρριψης που νιώθουν.
Τα παιδιά προβληματίστηκαν, ένιωσαν, μπήκαν στη θέση του παιδιού που δέχεται ενδοσχολική βία και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσα από την συζήτηση που ακλούθησε την προβολή της ταινίας. Κάποια από τα μηνύματα αυτά ήταν τα εξής:
- Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την εξωτερική εμφάνιση του άλλου.
- Πρέπει να αποφεύγουμε τον εκφοβισμό, δεν είναι η λύση στις μεταξύ μας διαφορές.
- Καλό είναι να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου και να μην μας τρομάζει.
Επιπλέον σε συνεργασία με την συνάδελφο Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κ. Χωρινου Αννα τα παιδιά του Β5 τμήματος στο μάθημα της Γυμναστικής δημιούργησαν με τα σώματα τους το μήνυμα: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ» διδάσκοντας πως μέσα από την συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε και διεκδικούμε να έχουμε ένα σχολείο που ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ!!!!!!!
Η ενδοσχολική βία και οι ακατάλληλες συμπεριφορές μέσα σε ένα σχολείο μπορούν να αποφευχθούν όταν τα μέλη του δείχνουν ενδιαφέρον το ένα για το άλλο, αναγνωρίζουν και αποδέχονται την διαφορετικότητά του, λειτουργούν με ενσυναίσθηση και σεβασμό!
Ευχαριστούμε πολύ τον διευθυντή μας, κ. Μπίκο Χρήστο και το σύλλογο διδασκόντων για την υποστήριξη κάθε προγράμματος και δράσης κατά του σχολικού εκφοβισμού όλα αυτά τα χρόνια και την φετινή σχολική χρονιά.
Οι Σύμβουλοι Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής
κ. Μπιτζιμινουδη Ευαγγελια (Εκπαιδευτικός Οικονομίας)
κ. Παπαδοπουλου Αθανασια (Εκπαιδευτικός Γερμανικής Φιλολογίας)