ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΕΔΑΣΥ
Βιωματική δράση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Έβρου
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριές του τμήματος Α4 σε ενημερωτική και εν μέρει βιωματική δράση σχετικά με τον «Σχολικό Εκφοβισμό» , που υλοποίησαν ειδικοί του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ). του Νομού μας.
Οι κυρίες Ασημίδου Αμαλία, Ψυχολόγος, Λαμπάκη Σοφία, Εκπαιδευτικός και Στογιαννίδου Αθανασία, Κοινωνική Λειτουργός, κατά τις πέντε τακτικές επισκέψεις τους, πέτυχαν μια εξαιρετική συνεργασία και αλληλεπίδραση με την ομάδα των εφήβων και συγχρόνως εκπαίδευσαν τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, Αθανασία Παπαδοπούλου, στην πρακτική εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος - μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στα ερχόμενα σχολικά έτη. Οφείλουμε ευχαριστίες για τη συνολική τους προσφορά!
Το πρόγραμμα που έθεσε σε εφαρμογή το εξειδικευμένο προσωπικό αντλήθηκε από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των Πράξεων «Ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου ενημέρωσης, επιμόρφωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού» και φυσικά προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ομάδας στόχου.
Πρόκειται για μία δράση πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό και την ενημέρωση μαθητών/τριων πάνω στο θέμα καθώς και την ανάδειξη καλών πρακτικών. Επικεντρώνεται σε τρία ερωτήματα «Τί είναι σχολική βία και εκφοβισμός; Πώς καταλαβαίνω το φαινόμενο; Τί πρέπει να κάνω;» και λειτουργεί κυρίως με τη χρήση παραδειγμάτων, ερωτήσεων-απαντήσεων, διαδραστικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων.
Χρησιμοποιούνται ενιαία οι όροι «θύτης», «θύμα» και «παρατηρητής», για να περιγράψουν αντίστοιχα το πρόσωπο που ασκεί σχολικό εκφοβισμό, το πρόσωπο που τον υφίσταται και το πρόσωπο που είναι παρόν στο περιστατικό. Η χρήση τους, όπως και άλλων αρνητικών όρων, στην καθημερινή πρακτική δημιουργεί «ταμπέλες», στιγματίζει και επηρεάζει την αυτοεικόνα των ατόμων και επομένως αποφεύγεται. Είναι πιο δόκιμο στην καθημερινή πρακτική να χαρακτηρίζονται οι καταστάσεις και τα γεγονότα, παρά τα άτομα και ως εκ τούτου να γίνεται λόγος για «εμπλεκόμενους σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού».