ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Διδακτική επίσκεψη της Α' Γυμνασίου

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στους Φιλίππους, στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και στην πόλη της Ξάνθης στο πλαίσιο των διδακτικών στόχων του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων των Θρησκευτικών και της Ιστορίας.

Νωρίς το πρωί, η Διευθύντρια του σχολείου κατευόδωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες, δίνοντάς τους τις ευχές της και ένα κέρασμα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ως μια γλυκιά υπενθύμιση ότι θα είναι μαζί τους νοερά και θα εύχονται τα καλύτερα.

Πρώτος σταθμός της διδακτικής επίσκεψης ήταν το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας Φιλιππησίας στον Ζυγάκτη ποταμό, όπου ο π.Θεοφάνης Κούρτης ξενάγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους μίλησε για την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή που βάπτισε εκεί ο απόστολος των Εθνών Παύλος κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του και απάντησε στις απορίες τους. Στον πολύ όμορφο χώρο του ιερού προσκυνήματος, και συγκεκριμένα στο υπαίθριο βαπτιστήριο, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνάντησαν μία ομάδα επισκεπτών από τις μακρινές Φιλιππίνες.

Καθοδόν προς τους Φιλίππους, οι οδηγοί των λεωφορείων έδειξαν στους μαθητές και τις μαθήτριες τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού που σώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν από επαγγελματία ξεναγό που τους πληροφόρησε για την ιστορία της αρχαίας πόλης, την στρατηγική και οικονομική σημασία της που αντιλήφθηκε ο Βασιλιάς της Μακεδονίας (και για αυτόν τον λόγο την κατέκτησε), το πέρασμά της στα χέρια των Ρωμαίων, την ίδρυση εκεί της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας της Ευρώπης με την επίσκεψη του αποστόλου Παύλου, την ανάδειξή της σε μητρόπολη του Χριστιανισμού, την ανοικοδόμησή της κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την κατοπινή οριστική εγκατάλειψή της. Τους εξήγησε την πορεία των ανασκαφών και τους επισήμανε πως έχει διαπιστωθεί από επιγραφές η ύπαρξη βιβλιοθήκης στον χώρο αυτό.

Περπατώντας μόλις λίγα λεπτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν μνημεία από τα κλασσικά, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια.

Στον πολύ όμορφο χώρο που έχει δημιουργηθεί για την ανάπαυση και αναψυχή των επισκεπτών, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το σύντομο θεατρικό που προετοίμασαν οι συμμαθητές τους για την επίσκεψη του αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.

Τελευταίος σταθμός της εκδρομής ήταν η όμορφη πόλη της Ξάνθης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες γευμάτισαν και περιηγήθηκαν στα γραφικά δρομάκια της.

Γεμάτοι με εικόνες, εμπειρίες και βιώματα οι μαθητές και οι μαθήτριες επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη για να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα στο σχολείο, την τελευταία της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ζωντάνια, ο ενθουσιασμός και η χαρά τους αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

   

  Επικοινωνία

  Map Γεωργ. Καρτάλη 10, 68132, Αλεξανδρούπολη

  phone 2551031447

  fax 2551080411

  email mail@5gym-alexandr.evr.sch.gr

  Email
  Θέμα
  Μήνυμα
  Πόσο κάνει 2+5;

  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

             www

  Χρήσιμες Ιστοσελίδες Εκπαιδευτικού Ενδιαφέροντος

  Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος:

  Διαβάστε περισσότερα

  Χρήσιμες Ιστοσελίδες Τοπικού Ενδιαφέροντος

  Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος:

  Διαβάστε περισσότερα

  Η τοποθεσία του σχολείου μας...