Τα παιδιά του πολέμου
“Τα παιδιά του πολέμου”
Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κιτίου της Κύπρου και το 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, στην πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση τον Μάρτιο του 2024, είχαν θέσει τις βάσεις για ένα συνεργατικό σχέδιο δράσης με τίτλο “Τα παιδιά του πολέμου”. Μ’ αφετηρία το μάθημα της Γλώσσας, τις δράσεις φιλαναγνωσίας, αλλά και την επικαιρότητα (50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ) αποφάσισαν να εστιάσουν στις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος για τα παιδιά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ2 του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης εργάστηκαν με ζήλο πάνω στο πρότζεκτ. Επιμερίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν ξεχωριστές δραστηριότητες.
Μια ομάδα - με αφορμή τη δράση φιλαναγνωσίας με επίκεντρο το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση “Το αγόρι στο θεωρείο- με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης- φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των ηρώων /ηρωίδων του βιβλίου και τους “έδωσε φωνή” ώστε να μας μιλήσουν για τα όσα βίωσαν κι ένιωσαν ως παιδιά ενός πολέμου και ενός σκληρού ξεριζωμού.
Μια άλλη ομάδα μαθητών συγκέντρωσε φωτογραφίες που δείχνουν αφενός την ξέγνοιαστη παιδική ηλικία και αθωότητα των παιδιών στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή κι αφετέρου τον πόνο, την πίκρα, το παράπονο των παιδιών, μετά την Καταστροφή, πάνω στα πλοία που τους μεταφέρουν σε νέες πατρίδες ή στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Με τον πόλεμο στη σημερινή εποχή ασχολήθηκαν οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες του τμήματος. Έφτιαξαν έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει λίγες μόνο από τις χιλιάδες εστίες πολέμου που - δυστυχώς- υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην υφήλιο. Επίσης προσπάθησαν σε μια πολυμεσική παρουσίαση να αναδείξουν τις πολλές και καταστροφικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στις αθώες παιδικές ψυχές. Επιπλέον με εικαστικές αναπαραστάσεις (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά κ.α.) επιδίωξαν να προβάλουν τη φρίκη του πολέμου σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Τέλος, εστίασαν σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη πτυχή του πολέμου για τα παιδιά, όταν δηλαδή αυτά εργαλειοποιούνται από τους ενήλικες και μετατρέπονται σε παιδιά-πολεμιστές, όταν εξαναγκάζονται να σκοτώσουν άλλους, μαζί και την αθωότητά τους.
Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κιτίου από την άλλη πλευρά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε αντίστοιχες εργασίες. Με εφαλτήριο το βιβλίο “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη, που αποτελούσε το δικό τους ανάγνωσμα, ορισμένοι/ες μπήκαν στη θέση των ηρώων και κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ημερολόγιο. Κάποιοι άλλοι/ες φιλοτέχνησαν με πολύ μεράκι ένα διαφορετικό εξώφυλλο, καθώς και τα πορτραίτα των ηρώων. Επιπλέον, έφτιαξαν μια τρισδιάστατη κατασκευή με σκηνές του 1940 κι ένα βίντεο με σχετικά έργα τέχνης. Επίσης έγραψαν συγκινητικά ποιήματα κι έφτιαξαν ακόμη και ένα προφίλ του Πέτρου στο insta! Συγκλονιστικό ήταν το βίντεο με τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή στην Κύπρο, έχασαν συγγενείς και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Εξίσου ενδιαφέροντα, αλλά κι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της τραγωδίας ήταν τα πεζά κείμενα - μαρτυρίες στρατιωτών και προσφύγων και των απογόνων τους.
Οι εργασίες και των δύο σχολείων αναρτήθηκαν σε έναν διαδραστικό πίνακα ώστε να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.
Το σχέδιο εργασίας ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών & μαθητριών την Παρασκευή, 24/5/2024, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους, τα τελικά προϊόντα της δράσης, να βγουν για λίγο από τα στενά όρια της τάξης και να έρθουν σε επαφή - έστω και μέσω οθόνης - με άλλα άτομα, άλλες αναγνώσεις, άλλα βιώματα και παραστάσεις. Τα παιδιά χάρηκαν τη διάδραση και την επαφή, χειροκρότησαν την προσπάθεια των συμμαθητών/τριών τους στην άλλη άκρη του Αιγαίου και αποταμίευσαν την αξιόλογη αυτή εμπειρία στην ψυχή τους, κτήμα ες αεί.
kids of war @ 5oGymalex & GymKitiou από 5th_gym_axd