ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Ερυθρός Σταυρός Αλεξανδρούπολης στο σχολείο μας

Το περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του σχολείου μας για την πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Ακολουθώντας το πρωτόκολλο υγειονομικής προστασίας οι μαθητές της Β΄τάξης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αρχικά για την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού από την ίδρυσή του έως σήμερα και για το πολύτιμο έργο που επιτελεί σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια οι ομιλήτριες μοιράστηκαν με τους μαθητές μας προσωπικές τους εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς, τονίζοντας την σπουδαιότητα κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, όπως υπευθυνότητα, ευαισθησία, ενσυναίσθηση, κοινωνική αλληλεγγύη, συνεργασία.

Τι σημαίνει «Εθελοντισμός»; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω κείμενο, το οποίο θέλησε να μοιραστεί μαζί μας η εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας, κ. Καραβασίλογλου ….

  «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες : Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω… ποιο δρόμο να πάρεις; …τον πιο κακοτράχαλο ανήφορο… μην καταδέχεσαι να ρωτάς : θα νικήσουμε; … θα νικηθούμε; … πολέμα ! πολεμούμε χωρίς βεβαιότητα … και η αρετή μας , μη όντας σίγουρη για την αμοιβή, αποκτάει βαθύτερη ευγένεια ….» Νίκος Καζαντζάκης

  Τι σου είναι όμως κι αυτή η ηθική ικανοποίηση που νιώθεις κάθε φορά που προσφέρεις κάτι σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Είναι αυτή η μοναδική εμπειρία κι ανακούφιση που αποκτάς όταν χαρίζεις με τη πιο απλή σου πράξη ένα χαμόγελο, σε κάποιον συνάνθρωπο σου. Το μόνο αντάλλαγμα που περιμένεις; είναι αυτό το χαμόγελο. Είναι εκείνη η στιγμή που σε γεμίζει περηφάνια και ικανοποίηση.

  Γιατί ακριβώς αυτό σημαίνει «είμαι εθελοντής», συμπονώ, συμπάσχω, συμπαραστέκομαι, προσφέρω, βοηθάω, μοιράζομαι, σέβομαι.

  Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν μπορείς μόνος σου να επιλύσεις τα πολυσύνθετα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζεις, άλλωστε ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ωστόσο συμμετέχεις ενεργά στη προσπάθεια που πραγματοποιείται για τη βελτίωση της. Είσαι εσύ αυτός που έχεις τη δύναμη να προσφέρεις λόγο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να τους βοηθήσεις να ασκήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, να ισοπεδώσεις τις κοινωνικές ανισότητες και να διαδόσεις παγκόσμιες αξίες και αρχές. Κι εδώ αναγνωρίζεται η μεγάλη κι ιδιαίτερη σημασία που έχει ο εθελοντισμός. Γιατί ο εθελοντισμός είναι ο πιο επάξιος τρόπος να διαχειριστείς την αφθονία της ψυχής σου.

  Βέβαια ως εθελοντής πέρα από τη βοήθεια που δίνεις σε άτομα που το έχουν ανάγκη, έχεις όφελος και ο ίδιος. Πως; γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο σου με κάτι που αγαπάς, με κάτι που σχετίζεται με τις σπουδές σου ή με κάποια προσωπική σου εμπειρία.. Είναι τόσο σημαντική η χαρά που νιώθεις για τη προσπάθεια που καταβάλλεις καθώς και για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας…

  Ο εθελοντισμός αποτελεί τρόπο ζωής, κι αν καμία φορά σε ρωτήσουν γιατί βοηθάς να τους απαντήσεις ότι με αυτή σου τη κίνηση αισθάνεσαι ότι κερδίζεις άλλη μια ώρα ζωής.

  «Μια οκά δράσης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας.» GANDHI

  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ

  ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

  Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κουκουράβα Γεώργιο, πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης για την πραγματοποίηση της δράσης, την κ. Παπάζογλου Ειρήνη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια καθώς και την Εθελόντρια κ. Καραβασίλογλου Βασιλική για τον χρόνο που διέθεσαν, ώστε οι μαθητές μας, ως ενεργοί μελλοντικοί πολίτες, να κατανοήσουν την σπουδαιότητα, το πλαίσιο και τις αρχές του εθελοντισμού.

  Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

  Αρβανιτοπούλου Άννα - Μητρολιός Ιωάννης - Χωρινού Άννα

   

   

  Επικοινωνία

  Map Γεωργ. Καρτάλη 10, 68132, Αλεξανδρούπολη

  phone 2551031447

  fax 2551080411

  email mail@5gym-alexandr.evr.sch.gr

  Email
  Θέμα
  Μήνυμα
  Πόσο κάνει 2+5;

  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

             www

  Χρήσιμες Ιστοσελίδες Εκπαιδευτικού Ενδιαφέροντος

  Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος:

  Διαβάστε περισσότερα

  Χρήσιμες Ιστοσελίδες Τοπικού Ενδιαφέροντος

  Προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος:

  Διαβάστε περισσότερα

  Η τοποθεσία του σχολείου μας...